Три партії та їх маніфести

Передвиборчі обіцянки партій: зменшення дефіциту, ліквідація лордів та збереження пабів

Передвиборчі обіцянки партій: зменшення дефіциту, ліквідація лордів та збереження пабів

Виборча кампанія в Великобританії триває вже другий тиждень. Згідно опитування проведеного на замовлення Таймс, опублікованого 14 квітня, 36% виборців підтримують консерваторів. Це на 4 відсотки менше, ніж потрібно аби увторити більшість в парламенті, і на 3 відсотки менше ніж показники минулого тижня. За лейбористів готові проголосувати 33% опитуваних – це на 1 відсоток більше ніж було тиждень тому. Показник ліберал-демократів залишається незмінним – 21%. Результати свідчать на велику ймовірність “підвішеного парламенту”, при якому буде сформований коаліційний уряд.

Також виявилось, що виборці не надто довіряють політикам – лише 4% виборців вважають, що партії чесні із виборцями у питанні підвищення податків; трохи більше (6%) опитуваних вірить в щирість політиків у питанні зменшення бюджетного дефіциту. 32% виборців позитивно ставляться до перспективи “підвішеного парламенту”. В такому разі коаліція вірогідною є коаліція між лейбористами та ліберальними демократами – згідно опитування виборці, що підтримують ліберальних-демократів виступають за коаліцію з лейбористами.

Але до виборів призначених на 6 травня, ще багато часу. І події цього тижня – оприлюднення передвиборчих маніфестів трьох головних партії та перший раунд теледебатів між кандидатами на посаду прем’єра, що відбудеться 15 квітня – можуть змінити виборчу ситуацію.

Оприлюднення виборчих програм трьох головних партій відбулось в три дні – тиждень відкрив Гордон Браун представивши в понеділок програму лейбористів, у вівторок програму партії презентував Девід Кемерон, а в середу настала черга Ніка Клегга та ліберал-демократів. Всі три маніфести можна прочитати на сайтах партій, або завантажити на власний комп’ютер. Лейбористи мають найкоротший маніфест – 71 сторінка, консерватори найдовший – 131. Маніфест ліберал-демократі (110 сторінок), єдиний який має алфавітний покажчик тем та питання висвітлених у програмі. Якщо ж ви не маєте бажання читати ви можете подивитись відео-роліки (у лейбористів) чи послухати аудіо-файли (у консерваторів), які висвітлюють головні пункти програм.

Ці пункти спільні для всіх трьох партій – зменшення дефіциту держбюджету, покращення показників зростання економіки, освіта, іммігранти, забезпечення військових, покращення системи охорони здоров’я  та “зелена” економіка. Заклик консерваторів “Велике суспільство, а не великий уряд”,  пропозицій ліберал-демократів спростити процедуру відкликання депутаті парламенту виборцями, та ініціативи лейбористів з підтримки діяльності громад вказують на ще одну спільну рису – зменшення ролі центрального уряду у житті країни, та передачі більших повноважень самим громадянам.

То що ж, зрештою, запропонували британцям цього тижня?

Лейбористи таМайбутнє справедливе для всіх“.

Маніфест лейбористів складається з трьох частин, присвячених економіці, суспільству та політиці. Документ має десять розділів, 11 розділ,  “50 кроків для справедливого майбутнього для всіх”, який займає останні 5 сторінок, створений для тих, хто не має часу на опрацювання всієї програми, і містить стислий виклад ініціатив партії.

Що обіцяють лейбористи.

В маніфесті лейбористи повторили ініціативи представлені в бюджеті на 2010 рік: скорочення вдвічі дефіциту держбюджету до 2014 року, 200 000 нових робочих місць для молоді, скасування гербового податку для тих, хто вперше купує нерухомість вартістю менше 200 000 фунтів. Також лейбористи пообіцяли прив’язати мінімальну заробітну плату до середніх доходів – таким чином до 2015 року вона становитиме 7 фунтів на годину. До 2015 року буде створено 400 000 “зелених” робочих місць.

Лейбористи обіцяють більше уваги приділяти іммігрантам, аби “з підвищенням занятості та заробітної платні, не сталось підвищення рівня імміграції”. Також пропонується ускладнити тест з англійської, який мають скласти іммігранти, та проводити його до того, як вони потраплять до Британії.

У разі перемоги лейбористи проведуть конституційну реформу, що змінить систему голосування на альтернативну  та призведе до формування палати Лордів на виборчій основі (ці пропозиції були озвучені прем’єром Брауном на початку лютого 2010).

Не можна не згадати про намір лейбористів надати захист поштовим відділенням  та пабам (!) від яких залежить життя громади. “Місцеві ради мають прийняти до уваги всю важливість пабів для місцевих громад, при розгляді пропозицій, щодо зміни їх призначення, і ми ускладнемо процедуру знесення пабів”.

Консерватори таЗапрошення до майбутнього уряду

Цілком очевидно, що партія консерваторів, яка останні 13 років перебуває в опозиції, закликає виборців до змін. Лозунг торі в цій кампанії “Голосуй за зміни” (хоча, погодьтесь, поєднати “зміни” та “консерваторів” в один концепт – не проста задача); перше речення маніфесту партії – “Британія потребує змін”; слово “зміни” присутнє в назвах трьох з п’яти розділів програми. Аби довести навіть най нетямущім виборцям необхідність змін, в кожному розділі згадуються помилки, прорахунки та невірні рішення лейбористів. Ймовірно, якби в маніфесті не було полеміки з правлячою партією, сам текст вийшов би значно коротшим.

Що обіцяють консерватори.

Консерватори обіцяють на два роки звільнити нових підприємців від податку на національну страховку. Намір лейбористів підняти цей податок  (і отримати до бюджету 6 млрд фунтів), викликав минулого тижня бурхливий протест з боку консерваторів (втім, торі не запропонували альтернативного джерела, яке б дало стільки грошей в державну скарбницю). Консерватори пропонують спеціальну програму, відмінну від пропозицій лейбористів, яка допоможе безробітним, яким ще не виповнилось 25 років, отримати роботу протягом 6 місяців. Подружні пари та ті, що знаходяться в громадянському шлюбі матимуть податкові пільги до 150 фунтів на рік. Нижній поріг податку на спадщину буде підвищено до 1 млн. фунтів.

Консерватори збираються скоротити кількість членів парламенту та зменшити заробітну плату міністрів. Державні витрати та урядові контракти сумою понад 25 000 фунтів будуть оприлюднені в Інтернеті. Крім того, планується обмежити співпрацю колишніх міністрів з лобістським фірмами (проблема стала актуальною після скандалу наприкінці березня). Заробітна плата держслужбовців, окрім тих що отримують найменшу ставку, буде заморожена на рік.

Пропонується обмежити кількість іммігрантів з країн не-Євросоюзу. Середній рівень міграції буде зведено до 100 000 на рік. Закордонні студенти мають предстаити докази своїх фінансових можливостей, аби отримати дозвіл на навчання в Великобританії.

Ліберал-демократи та4 кроки до справедливої Британії

Ліберальні демократи виконують роль “творця королів” на цих виборах. Нік Клегг, лідер ліберал-демократів, тримає інтригу і не називає з ким об’єднається його партія. “Ми підтримаємо ту партію, яку обере народ” – доволі розпливчастий орієнтир для прогнозів щодо майбутньої коаліції. Не менш туманним в цьому плані є й маніфест ліберал-демократів. Він називається “4 кроки до справедливої Британії” (привіт лейбористам). 4 кроки це – справедливі податки, справедливе майбутнє, справедливі можливості для кожної дитини, та справедливі стосунки з політиками. Але, виявляється, що ці справедливі кроки ведуть до “змін, які трансформують Британію” і “якщо ви хочете справжніх змін, обирайте ліберальних-демократів” (вітання консерваторам).

Що обіцяють ліберал-демократи?

Зменшити поріг податку на прибуток до 10 000 фунтів. Це поверне близько 700 фунтів мільйонам тим, хто має середній чи низькі прибутки, та «звільнить від податків 3,6 мільйони британців». Також пропонується пов’язати середню державну пенсію і заробітну плату, та надати людям право користуватись своїм пенсійними заощадженнями до виходу на пенсію.

Партія Ніка Клега пропонує підвищити платню молодшим військовим чинам, аби вона сягнула рівня початкової платні в службах порятунку та швидкої допомоги.

Пропонується призупинити виготовлення біметричних паспортів, реформувати систему в’язниць, скоротивши кількість короткострокових ув’язнень. Пропонується ввести “презумпцію проти” тюремного ув’язнення строком до 6 місяців – буцегарню замінять громадськими роботами.

Ліб-демівці пропонують ввести пропорційне голосування на виборах до парламенту, скоротити кількість членів парламенту до 150, ввести фіксований термін дії парламенту, “аби майбутні прем’єр-міністри не могли призначити вибори, на дату яка відповідає їх інтересам”. Під скорочення потрапить і палата Лордів, яку замінить повністю виборний орган із “значно меншою кількістю членів” (зараз в палаті Лордів 733 особи, ). Ініціативи співпадають з намірами лейбористів, що дає підстави говорити про велику ймовірність коаліції Ніка Клегга з Гордоном Брауном. Ще одна спільна з лейбористами ініціатива – зменшити вік виборця до 16 років. Ліберальні демократи пропонують втілити механізм, який би дозволив відкликати членів парламенту, в разі “серйозних порушень”. Розмір дотацій політичним партіям не буде перевищувати 10 000 фунтів, а розмір виборчих витрат буде суттєво скорочено”.

Британці мають причини сумніватись у щирості своїх політиків. Згідно підрахунків Файненшел Таймс, всі три маніфести мають діру у 30 млрд. фунтів, яка, вже після виборів, буде залатана підвищенням податків та зменшення видатків з бюджету. Звичайно, про це в маніфестах не сказано ані слова.

1 comments

Залишити коментар