Теледебати. Раунд другий з трьох.

Другий раунд. Гордон Браун розізлився

Другий раунд. Гордон Браун розізлився

22 квітня у Брістолі відбувся другий раунд теледебатів між претендентами на посаду прем’єр  міністра Великобританії. Дебати були присвячені питанням міжнародних відносин. Безумовно  всіх цікавило, чи зможе Нік Клегг повторити успіх свого виступу минулого тижня, і збільшити  відрив від чинного прем’єра та лідера консерваторів.

Повернення Гордона

Другий раунд дебатів вийшов жорсткішим за перший. Кандидати менше називали один одного на  ім’я, натомість частіше критикувати один одного. Гордон Браун і Девід Кемерон зробили все  можливе, аби не дати Ніку Клеггу повторити успіх минулого тижня. Лідер опозиції навіть  погодився з прем’єром, що позиція ліберальних-демкоратів, щодо ядерного розброєння загрожує  національній безпеці країни.

Найбільше з минулого раунду дебатів змінився прем’єр Гордон Браун. Змінився, як зовнішній  вигляд, так і поведінка премєра – він аж ніяк не був схожим на «політика у відчаї», як його  назвав Нік Клегг напередодні. «Можливо це і схоже на телевізійний конкурс, але насправді це  вибори майбутнього Британії, битва за ваше майбутнє та ваші робочі місця. Якщо її можна  виграти лише за допомогою стилю та ПіаРу – викресліть мене. Якщо ж мова йде про великі  рішення, про судження, про надання кращого майбутнього цій країні – я той хто потрібен». Під  час дебатів, прем’єр, показав, що виконав “домашню роботу” і докладно вивчив передвиборчі програми суперників. Під час обговорення Гордон Браун тричі перехолював ініціативу  і змушував опонентів відповідати на свої питання.

На відміну від першого раунду, Браун обійшовся без загравань з лідером ліберал демократів. Навпаки, Гордон Браун активно критикував позицію Ніка Клегга у питаннях національної безпеки, іміграції, піклування про  людей похилого віку. Коментуючи заклик Ніка Клега припинити фінансування ядерної програми  Трайдент, Гордон Браун звернувся до нього із словами «Нік, стань реалістом». На думку  Брауна, позиція ліберал-демократів ставить під загрозу безпеку країни, в час коли “Іран та Північна Корея працюють над створенням ядерної зброї”. Щодо ініціативи вивести з  тіні нелегальних імігрантів, то цю пропозицію прем’єр назвав «амністією для нелегалів». «Якщо ми  скажемо іноземцям, що вони отримають амністію, коли (нелегально)  приїдуть в цю країну, тоді ми отримаємо справжню проблему».

«Якщо Нік ставить під загрозу безпеку країни, то Девід залишить нас в ізоляції», сказав Браун натякаючи на єврскептичну позицію консерваторів. Євросоюз є головним торгівельним партнером Великобританії, і від звязків з ЄС залежить відновлення економічного зростання.

До речі, прем’єр як і минулого тижня, знов був першим з трьох  кандидатів, хто розсмішив аудиторію, порівнявши їх суперечку між Кемероном та Клеггом, із сваркою між своїми дітьми  під час купання.

Що говорять опитування?

Втім, гарний виступ премєра не став “проривом” лейбористів. З п’яти опитувань, проведених після завершення дебатів, у трьох переможцем називають Ніка  Клегга, у двох інших лідирує Девід Кемерон. Головна відмінність від першого раунду полягає в значно меншому відриві лідерів, що перетворює вибори на “перегони трьох скакунів”.

Опитування на замовлення АйТіЕн віддало перемогу у другому раунді дебатів Ніку Клеггу – 33%, Гордон Браун і Девід Кемерон отримали по 30%; у опитуванні Гардіан, Нік Клегг так само має 33%, Браун та Кемерон отрмали по 29%; згідно СкайНьюс – Кемерон та Клегг по 33%, Браун – 27%. Опитування Таймс – Кемерон отримав 37%, Клегг 36%, чинний премєр -27%. Глядачі АйТіВі віддали перевагу ліберальним-демократам – 36%, 35% – консерваторам, та 24% – лейбористам. На сайті БіБіСі можна знайти “Електоральний калькулятор“, за допомогою якого можна перевести результати опитуваннь в парламентські місця.

Про що говорили?

Аудиторія в Брістолі встигла задати 8 питаннь, чотири з яких стосувались міжнародних  відносин. Але, на відміну від минулого тижня, питання були сформульовані так, що для  відповіді потрібно було не лише процитувати маніфест партії, але й поділитись деякими подробицями. Тому варто зробити невеликий огляд того, про що сказали Гордон Браун, Девід Кемерон та Нік Клег під час другого раунду дебатів.

Питання 1. Як ви запобігатиме втручанням Євросоюзу в життя Великобританії?

Девід Кемерон: Консерватор не проти того, аби бути в Європі, “але проти того, щоб Європа керувала  країною”. «Ми  занадто багато влади віддали з Вестмінстера до Брюсселя. Час повернути її назад». Кемерон повідомив, що консерватори не мають намірів входити до євро зони, застерігають проти бюрократичної системи та складних правил, що регулюють діяльність ЄС.

Нік Клегг: Великобританія має співпрацювати з ЄС над питаннями  економічного зростання, кліматичних змін, боротьби із міжнародною злочинність. Нік Клегг визнав, надмірну  бюрократизацію ЄС, загадавши, що європейські чиновники 16 років узгоджували визначення шоколаду. Але, в «світі де боротьба точиться між супердержавами» «розмір має значення» і Британія має тісніше співпрацювати з ЄС

Гордон Браун виступив за співпрацю з Європейським Союзом, його лідерами   аби отримати більше робочих місць для британців. “Існує три мільйони причин, чому для нас важлива співпраця з ЄС – і це  три мільйони робочих місць». «Якщо ми не будемо торгувати з Європою, ми  втратимо робочі місця, бізнеси, зростання”.

2. Враховуючи участь британської армії у військових діях в Афганістані, чи братиме  Британія в участь в інших багатонаціональних операціях проти АльКаїди, або інших терористичних груп?

Звичайно всі троє лідерів підтримають таку операцію. Девід Кемерон та Нік Клегг не забули згадати про погане оснащення британських військ під час операцій в Іраку та Афганістані. Після слуханнь комісії Чілкота, відповідальність за це стали частіше покладати на Гордона Брауна.

На думку Ніка Клегга, в майбутньому британські війська мають краще підготовленими, як в матеріальному так і стратегічному плані. Він також закликав до перегляду оборонної стратегії держави, та заявив, що ліб-демівці не стануть витрачати грошей на виробництво винищувача Єврофайтер Тайфун. Також Клегг виступив проти того, аби витратити 100 млрд фунтв на оновлення ядерної програми Трайдент.

Гордон Браун: оскільки осередки альКаїди знайдені в Сомалі та Ємені, британські  війська будуть брати участь в антитеррористичних операціях, що направлені на захист країни.  «Аби британські вулиці були безпечними, ми будемо боротись з альКаїдою, де б вона не була».  Прем’єр також висловив впевненість в тому, що дуже непопулярна війна в Афганістані може  бути виграна.

Девід Кемерон: майбутні операції мають бути краще підготовелнними, та повинні мати не лише план вторгнення та перебування, але й стратегію виходу з конфлікту. Щодо Афганістану, то тут Кемерон сказав про необхідність, як військової, так і політичної стабілізації в країні.

3. Що ви особисто зробили за останні півроку аби запобігти зміні клімату?

Гордон Браун розповів, що встановив вдома сонячні батареї і за останні півроку лише двічі  користувався літаком, бо “під час передвиборчої кампанії пересувається потягом”. Він закликав  до більшого використання альтернативних джерел енергії (сонячних батарей та вітряних турбін) розвитку британської   системи залізних доріг та зменшення залежності від нафти і перехід на ядерні енергостанції.

Девід Кемерон вважає особистою заслугою в боротьбі з кліматичними змінам те, що його партія тепер виступає проти спорудження третьої злітно-посадкової смуги у аеропорту Хітроу. Консерватори пропонують зробити перехід до «зеленого способу життя» більш вигідним з економічної точки зору. Що ж до себе особисто, Кемерон сказав, що «найбільша річ яку я зробив, аби запобігти зміні клімату – зробив теплоізоляцію в своєму будинку. Це робить рахунки меншими, а життя більш «зеленим».

Нік Клегг визнав, що на особистому рівні робить недостатньо. Ліберал-демократи пропонують ввести податок «на користування літаком», гроші від якого підуть як на подолання наслідків зміни клімату. Він згадав про необхідність співпраці з Євросоюзом, аби вирішите це питання.

4. У вересні відбудеться візит Папи Римського до Великобританії, на який підуть мільйони з кішень платників податків. З огляду на ставлення католицької церкви на питання контрацепції, гомосексуалізму, абортів та нещодавнього скандалу навколо священиків, чи відокремлять себе лідери від Папи Римського?

Несподіване і нудне запитання. Всі троє кандидатів висловили повагу до віруючих; так, всі троє вітають візит голови римо-католицької церкви до Великобританії; ні, вони не поділяють поглядів Папи контрацепцію, гомосексуалізм та науку; так, вони, вважають, що Ватикан має публічно відреагувати на скандал навколо священиків-педофілів. Через дивовижну одностайність, це питання залишилось без обговорення.

5. Враховуючи скандал минулого року, як ви збираєтесь відновити довіру до політиків?

Схоже питання було обговорювалось на попередніх дебатах. Всі три партії виступають за введення процедури відкликання членів парламенту, посилення фінансової  звітності парламентарів. Лейбористи та ліберал-демократи також виступають за скорочення чисельності представників Палати Общин, реформування Палати Лордів, проведення реформу виборчої системи. Консерватори не коментують скорочення Палати Лордів (але, здається вони проти), але коментують реформу виборчої системи. Девід Кемерон, зауважив, що він не проти реформи, але боїться,  що вона призведе до постійного “підвішеного парламенту”.

6. Чи всі ви думаєте, що державна пенсія в 59 фунтів на тиждень є справедливою винагородою?

Звичайно, всі троє кандидатів так не думають.

Гордон Браун: лейбористи пропонують  прив’язати пенсію не до цін, а до заробітної плати, забезпечити податкове кредитування,  зменшити вартість догляду з людьми похилого віку.

Девід Кемерон: погодився з тим, що пенсія має  збільшуватись із зростанням зарплат,  а не цін, та повідомив, що консерватори збирають  продовжити пенсійний вік чоловіків на один рік, аби забезпечити фінансування, цієї  ініціативи.

Нік Клегг: Має бути встановлено звязок між пенсіями та заробітною платою. Збільшиться вік, з якого людям похилого віку надаватимуть субсидії на оплату опалення взимку.

7. Чи є коаліційний уряд найкращим шляхом для Британії?

Девід Кемерон: політики мають працювати на користь держави де можуть. Говорячи  про можливість працювати в коалії Кемерон згадав, що свого часу підтримав деякі законопроекти лейбористів. Але, продовжуючи лінію партії, лідер консерваторів заявив, що  коаліційний уряд загрожує відновленню економіки країни, тому кращим варіантом є уряд  більшості.

Нік Клегг (від рішення його партії і залежатиме, на яких умовах буде сформовано  коаліційний уряд): звичайно, він за коаліцію. Що ж до можливих негативних наслідків коаліції,  то Нік Клеег заявив, що не вірить «в безглузді жахливі історії про ринковий колапс та  політичний Армагедон».

Гордон Браун, нагадав, що за лейбористів в уряді працювали ліберал-демократи, та було  створено комісію з економічних питань, до якої входили всі три партії. Але, прем’єр  зауважив, що не можна сприймати голосування як, таке, що вже відбулось. «Народ має  вирішити»

8. Які нові заходи ви вживите, для того аби системва стала більш справедливою?

Це питання також розглядалось минулого тижня і висвітлено у партійних маніфестах.
Нік  Клегг:  партія введе контроль за виїздом з країни, та буде перенаправляти  емігрантів в ті райони країни, де вони потрібні, а також де їх проживання не стане тягарем для місцевих соціальних служб. Клегг повідомив про намір вивести нелегальних  іммігрантів з тіні. «Якщо вони захочуть грати за правилами, платити податки, розмовляти  англійською, це буде розумним способом боротьби з нелегальною іміграцією».

Гордон Браун: сказав, що нема кращого способу боротьби з імміграцією ніж бальна система. За неї, в залежності від кваліфікації, імігранту присуджується певна кількість балів, яка  дозволяє (чи не дозволяє) йому в’їхати на територію Сполученого королівства. Ця система  показала себе в дії – загальна кількість імігрантів за отаснні роки скоротилась. У разі  перемоги, лейбористи продовжать її впровадження.

Девід Кемерон визнав що Великобританія виграла від іміграції, але «Іміграція в останні роки  була занадто вискою» і уряд має знизити її. Він повторив пропозиції, щодо встановлення обмеження для емігрантів з нових країн Європейського Союзу.

Залишити коментар